Geotekniker är kanske inte en yrkestitel vi hör särskilt ofta, men de har spelat en kritisk roll i byggandet av nära på allting du kan se i vårt samhälle.
Nära på oavsett vilken typ av bygge det handlar om i vårt samhälle har experter på geoteknik varit inblandade i arbetet. Till och med när du bygger någonting på din tomt – som kanske en friggebod eller liknande – utför du sannolikt någon typ av geotekniskt arbete, om än på en väldigt enkel och grundläggande nivå.
Geoteknikerns arbete handlar i grund och botten om att undersöka hur jorden ser ut där någonting ska byggas. Här ingår vilka jordarter som finns och hur mycket den tål att belastas, om där finns risk för ras, skred och erosion, samt hur berggrunden ser ut med mera. Allt detta är naturligtvis kritiskt att veta när byggprojekt som hus, järnvägar och annan infrastruktur ska byggas.
Hur blir du geotekniker?
Att gå en universitetsutbildning till civilingenjör behöver inte vara det enda sättet att bli geotekniker, men det är det allra vanligaste. På många av universiteten och högskolorna runt om i Sverige kan du hitta civilingenjörsprogram som är inriktade på just geoteknik.
Det är en lång och tuff utbildning att läsa till ingenjör oavsett vilken inriktning du väljer. I slutändan har du dock en spännande karriär att se fram emot och kan vara delaktig i många stora projekt. Lönen är inte fy skam heller, enligt SCB kan du tjäna runt 40 000 kronor i månaden som geotekniker.
Andra inlägg
- Målare tar sig an Stockholms äldre och moderna miljöer
- Målare i Nacka – uppfräschning av bostäder
- Professionella målare gör skillnad på Kungsholmen
- Målare i Stockholm – konstnär inom sitt yrke
- Totalentreprenad i Stockholm – ger ett smidigt byggprojekt
- Fönsterbyte kan sänka elräkningen för din bostad i Linköping
- Badrumsrenovering i Örebro – en investering i livskvalitet
- Att laga betonggolv – jobb för hemmafixare
- Byggställningar säkrar framgång i Stockholm
- Golvläggare i Örebro – för ett hållbart och vackert golv