Kontrollansvarig Stockholm - vanliga frågor

Har du planerat ett projekt som kräver ett bygglov så kommer du också att mötas av ett krav på att utse en kontrollansvarig i Stockholm. Vi tänkte här titta lite närmare på vad en sådan gör och varför det ska ses som en god investering att anlita en kontrollansvarig i Stockholm snarare än att se kostnaden som en utgift. Enklast blir det om vi svarar på några vanliga frågor - enligt följande:

Varför måste jag anlita en kontrollansvarig i Stockholm?

Den enkla anledningen är att en kontrollansvarig har kunskap och erfarenhet av byggfrågor, lagar och föreskrifter som gemene man saknar. Du som byggherre kan omöjligen säga att exempelvis en hantverkare följer de byggregler som finns - men det kan en kontrollansvarig göra. Det handlar till syvende och sist om att just din byggnation byggs på ett säkert, stabilt och hållbart sätt - något som ligger i både ditt intresse och i alla andras. Utan kraven på en kontrollansvarig så skulle fler fuskjobb ske och betydligt fler byggnader skulle vara osäkra att vistas i.

Kan jag utse vem som helst till kontrollansvarig?

Nej, det är viktigt att personen som du anlitar som kontrollansvarig i Stockholm har en oberoende ställning. Du ska alltså inte anlita exempelvis en kusin, en brorsa eller en svåger för detta. Viktigt är givetvis även att personen i fråga är certifierad för att få agera KA.

Hur jobbar en kontrollansvarig?

Den primära uppgiften är att upprätta en kontrollplan som sedan ska följas av entreprenörerna du anlitat för din byggnation. Nästa steg är att se till att denna kontrollplan också efterföljs - något som sker genom regelbundna, och ibland oanmälda, kontroller. En KA deltar även vid tekniska samråd med byggnadsnämnden samt skriver ett utlåtande som till stor del ligger till grund för slutbeskedet. Utöver detta så kommer din KA i Stockholm även att vara en länk mellan dig och hantverkarna. Du får, kort sagt, även ett bra stöd.

19 May 2023